Генерално собрание на Меѓународното европско движење, Хаг, 27.05.2016

На 27 Мај 2016 година во Хаг се одржа Генералното собрание на Меѓународното европско движење. Беше изгласан документ во кој, меѓудругото, беше истакнато дека МЕД и сите нејзини членки ќе се залагаат билатералнtие спорови меѓу државите да не бидат препрека за успешно реализрање на евроинтеграциските процеси на државите кандидатки.  Македонската делегација имаше обраќање во повеќе наврати. Подржувајќи го Документот за новата политика на проширување беше истакнато дека билатералниот спор меѓу Македонија и Грција поврзана со името веќе десет години е препрека за Македонија да добие кандидатски статус. Во самиот документ е истакнато, но ние тоа посебно го образложивме,  дека билатералните спорови го попречуваат економскиот развој и ги оддалечуваат евроинтеграциските процеси од граѓаните кои стануваат скептични во однос на ЕУ.

6_Enlargement Policy Position – points for discussion FA_final (1)

 

European Movement International Federal Assembly 2016