Актуелно во ЕМИ и ЕУ

June 7, 2024

Седум добитници на Младинскиот клуб по повод одбележувањето на Денот на Европа-9 Мај

На овогодишното одбележување на Денот на Европа-9 Мај насловено како „Европската Унија како предизвик и предизвиците на ЕУ: Европа 74 години од Шумановата декларација“, во организација на фондацијата ...
Повеќе
June 6, 2024

Европска личност за 2023 година-Благој Нацоски, плакета за евроамбасадорот Дејвид Гир

Еден од нашите најистакнати оперски уметници, Благој Нацоски е избран за „Европска личност на годината“ за 2023 година, која Европското движење во Република Северна Македонија традиционално ја избира ...
Повеќе
June 5, 2024

EU integration process of North Macedonia will be realized through process of reforms

“We have always historically, geographically and culturally been part of Europe. That is why I say that we do not speak for eurointegration, but reunification. I expect that EU will not forget the log ...
Повеќе
June 5, 2024

Процесот на интеграција на Северна Македонија во ЕУ ќе се реализира преку процесот на реформи

„Ние отсекогаш историски географски и културно сме биле дел од Европа. Затоа велам дека не зборуваме за евроинтеграција, туку за реунификација. Очекувам ЕУ да не заборави на логиката и филозофијата на ...
Повеќе
January 26, 2024

Настан за презентација на приоритетите на Белгиското претседавање со Советот на ЕУ

На 25.01.2024 година во Европска куќа го одржавме настанот за презентација на приоритетите на Белгиското претседавање со Советот на ЕУ,од страна на Н.Е., Амбасадорот на Кралството Белгија Фредерик Мер ...
Повеќе
January 25, 2024

Приоритетите на Белгиското претседателство со Советот на Европска Унија

Кралството Шпанија го предаде Претседателството со Советот на Европска унија на Кралството Белгија од првата полавина на 2024 година, односно од 1 јануари до 30 јуни, во време кога ЕУ се соочува со мн ...
Повеќе
December 4, 2023

Европратеникот Гај Верхофштат е новиот претседател на Меѓународното европско движење

Познатата личност во европската политика, г-дин Верхофштад, поранешен премиер на Белгија и угледен член на Европскиот парламент од 2009 година, е новиот претседател на најдолготрајната про-европска ...
Повеќе
December 1, 2023

Национални перспективи од европската дебата 27.11-01.12.2023

Министрите за надворешни работи на земјите членки на НАТО и ОБСЕ имаа напорна недела состаноци за да разговараат за тековната руска војна против Украина и за иднината на европската безбедносна инфраст ...
Повеќе
November 24, 2023

Иднината на ЕУ: Парламентарни предлози за промена на ЕУ договорите

Во среда, 22 ноември 2023, членовите на Европскиот парламент гласаа за нови реформи на Договорите на ЕУ, што означува значителен чекор кон зајакнување на глобалното влијание на Европската Унија. [d ...
Повеќе
November 17, 2023

Национални перспективи од европската дебата 13-19.11.2023

Во изминатата недела, неколку влади се обидоа или успеаа да ги спречат мигрантите и барателите на азил, додека Европската комисија разгледува начини како да привлече квалификувана работна сила во нејз ...
Повеќе
Page 1 of 41234