Активности

June 7, 2024

Седум добитници на Младинскиот клуб по повод одбележувањето на Денот на Европа-9 Мај

На овогодишното одбележување на Денот на Европа-9 Мај насловено како „Европската Унија како предизвик и предизвиците на ЕУ: Европа 74 години од Шумановата декларација“, во организација на фондацијата ...
Повеќе
June 6, 2024

Европска личност за 2023 година-Благој Нацоски, плакета за евроамбасадорот Дејвид Гир

Еден од нашите најистакнати оперски уметници, Благој Нацоски е избран за „Европска личност на годината“ за 2023 година, која Европското движење во Република Северна Македонија традиционално ја избира ...
Повеќе
June 5, 2024

EU integration process of North Macedonia will be realized through process of reforms

“We have always historically, geographically and culturally been part of Europe. That is why I say that we do not speak for eurointegration, but reunification. I expect that EU will not forget the log ...
Повеќе
June 5, 2024

Процесот на интеграција на Северна Македонија во ЕУ ќе се реализира преку процесот на реформи

„Ние отсекогаш историски географски и културно сме биле дел од Европа. Затоа велам дека не зборуваме за евроинтеграција, туку за реунификација. Очекувам ЕУ да не заборави на логиката и филозофијата на ...
Повеќе
May 11, 2024

Гир-Ѓуровска: Европскиот проект е проект на иднината, чекор по чекор до полноправното членство во ЕУ

[foogallery id="5808"] Претставници на Европско движење, планинари, млади луѓе, граѓани денеска го изодеа традиционалниот планинарски марш до врвот на Водно по повод Денот на Европа. Маршот започна ...
Повеќе
May 10, 2024

Драган Тилев, државен советник за европски прашања и координација во Секретаријат за европски прашања: Членството во ЕУ зависи од визионерски политички одлуки, тоа не е цел само на една влада или партија, туку државна цел

 Почитуван г-н Тилев, во јавноста важите за долгогодишен познавач на европските прашања.  На почетокот, каков е вашиот став за улогата на невладиниот сектор во пристапните преговори на Северна Макед ...
Повеќе
May 9, 2024

Данско Европско Движење: Во ЕУ има расположение за нови членки, потребно е забрзување на евроинтеграциските процеси

Забрзување на евроинтеграциските процеси на нашата држава беше фокусот на средбата меѓу претставниците на Европското Движење во Република Северна Македонија со Европското движење од Данска, кои денови ...
Повеќе
April 17, 2024

Средношколците од СУГС „Георги Димитров“ низ игра учат за ЕУ

Претставници на „Европско движење“ вчера го посетија СУГС „Георги Димитров“ во Скопје каде одржаа предавање за Европската Унија. Преку интерактивно предавање и квиз, средношкоците од ова училиште имаа ...
Повеќе
March 22, 2024

Документ за политики: Трансфер на знаење и иновации: Систем на знаење и иновации во земјоделството (AKIS)

Во рамките на Заедничка земјоделска политика на ЕУ за периодот 2021/2027 се развива посебен систем за пренесување на знаења и иновации во земјоделството, познат како АКИС. Овој систем вклучува инс ...
Повеќе
January 26, 2024

Настан за презентација на приоритетите на Белгиското претседавање со Советот на ЕУ

На 25.01.2024 година во Европска куќа го одржавме настанот за презентација на приоритетите на Белгиското претседавање со Советот на ЕУ,од страна на Н.Е., Амбасадорот на Кралството Белгија Фредерик Мер ...
Повеќе
Page 1 of 2012345...1020...Last »