Europe Day, 9 of May

June 7, 2024

Седум добитници на Младинскиот клуб по повод одбележувањето на Денот на Европа-9 Мај

На овогодишното одбележување на Денот на Европа-9 Мај насловено како „Европската Унија како предизвик и предизвиците на ЕУ: Европа 74 години од Шумановата декларација“, во организација на фондацијата ...
Повеќе
June 6, 2024

Европска личност за 2023 година-Благој Нацоски, плакета за евроамбасадорот Дејвид Гир

Еден од нашите најистакнати оперски уметници, Благој Нацоски е избран за „Европска личност на годината“ за 2023 година, која Европското движење во Република Северна Македонија традиционално ја избира ...
Повеќе
June 5, 2024

EU integration process of North Macedonia will be realized through process of reforms

“We have always historically, geographically and culturally been part of Europe. That is why I say that we do not speak for eurointegration, but reunification. I expect that EU will not forget the log ...
Повеќе
June 5, 2024

Процесот на интеграција на Северна Македонија во ЕУ ќе се реализира преку процесот на реформи

„Ние отсекогаш историски географски и културно сме биле дел од Европа. Затоа велам дека не зборуваме за евроинтеграција, туку за реунификација. Очекувам ЕУ да не заборави на логиката и филозофијата на ...
Повеќе
May 11, 2024

Гир-Ѓуровска: Европскиот проект е проект на иднината, чекор по чекор до полноправното членство во ЕУ

[foogallery id="5808"] Претставници на Европско движење, планинари, млади луѓе, граѓани денеска го изодеа традиционалниот планинарски марш до врвот на Водно по повод Денот на Европа. Маршот започна ...
Повеќе
June 7, 2023

Видео од одбележувањето на 9ти мај – Денот на Европа

По повод 9-ти мај Денот на Европа во соработка со Konrad-Adenauer-Stiftung Skopje и Wilfried Martens Centre for European Studies организиравме панел дискусија на тема „Иднината на проширувањето на ...
Повеќе
May 22, 2023

Европска личност за 2022 година – Томислав Османли, писател, сценарист, драматург, есеист, критичар..

По повод одбележувањето на 9 Мај, Денот на Европа, Европското движење и оваа година остана доследно на својата традиција доделувајќи ја наградата - „Европска личност на годината“ на Томислав Османли ...
Повеќе
May 19, 2023

Одбележување на Денот на Европа – 9ти Мај

На 18ти Мај 2023, се одржа настанот посветен на одбележувањето Денот на Европа – 9 Мај, во организација на Европско Движење на Република Северна Македонија, во партнерство со Фондацијата Конрад Аденау ...
Повеќе
May 8, 2023

Планинарски марш на Водно за Европскиот ден на знамето – 9ти Мај

На 9ти Мај, традиционално како и секоја година, го одбележавме денот на Европското знаме со планинарски марш до Водно. Започнавме со размена на македонското и европското знаме помеѓу претседателкат ...
Повеќе
December 12, 2022

Дебата на тема: „Спортот во македонското општество: Имаме ли соодветен пристап кон спортот и физичката култура? “

На 7 декември 2022, во Битола, Европското движење (ЕММК) ја додели плакетата „Европска личност на годината“ со која се наградуваат секоја година заслужни лица кои промовираат и спроведуваат европски в ...
Повеќе
Page 1 of 1112345...10...Last »