Вести

April 17, 2024

Средношколците од СУГС „Георги Димитров“ низ игра учат за ЕУ

Претставници на „Европско движење“ вчера го посетија СУГС „Георги Димитров“ во Скопје каде одржаа предавање за Европската Унија. Преку интерактивно предавање и квиз, средношкоците од ова училиште имаа ...
Повеќе
January 25, 2024

Приоритетите на Белгиското претседателство со Советот на Европска Унија

Кралството Шпанија го предаде Претседателството со Советот на Европска унија на Кралството Белгија од првата полавина на 2024 година, односно од 1 јануари до 30 јуни, во време кога ЕУ се соочува со мн ...
Повеќе
December 4, 2023

Европратеникот Гај Верхофштат е новиот претседател на Меѓународното европско движење

Познатата личност во европската политика, г-дин Верхофштад, поранешен премиер на Белгија и угледен член на Европскиот парламент од 2009 година, е новиот претседател на најдолготрајната про-европска ...
Повеќе
December 1, 2023

Национални перспективи од европската дебата 27.11-01.12.2023

Министрите за надворешни работи на земјите членки на НАТО и ОБСЕ имаа напорна недела состаноци за да разговараат за тековната руска војна против Украина и за иднината на европската безбедносна инфраст ...
Повеќе
November 24, 2023

Иднината на ЕУ: Парламентарни предлози за промена на ЕУ договорите

Во среда, 22 ноември 2023, членовите на Европскиот парламент гласаа за нови реформи на Договорите на ЕУ, што означува значителен чекор кон зајакнување на глобалното влијание на Европската Унија. [d ...
Повеќе
November 17, 2023

Национални перспективи од европската дебата 13-19.11.2023

Во изминатата недела, неколку влади се обидоа или успеаа да ги спречат мигрантите и барателите на азил, додека Европската комисија разгледува начини како да привлече квалификувана работна сила во нејз ...
Повеќе
November 16, 2023

Национални перспективи од европската дебата 06-12.11.2023

Презентацијата на пакетот за проширување на Европската комисија за 2023 година, означува нова фаза во аспирациите за членство во ЕУ за Украина, Молдавија, Босна и Херцеговина и Грузија. Заедно со земј ...
Повеќе
October 20, 2023

Медиумска покриеност на Втората регионална експертска конференција „Нека правдата владее со Регионот“

На 19ти Октомври во Конгресната сала на хотелот „Александар Палас“ се одржа Втората регионална експертска конференција во рамките на проектот „Правдата нека владее со Регионот“ - поддржан од Кралствот ...
Повеќе
October 13, 2023

Национални перспективи од европската дебата 09-15.10.2023

    Национална перспектива на европската дебата ...
Повеќе
August 16, 2023

Тимот на ЕММК на обука за планирање и пишување предлог проекти за грантови

Тимот на ЕММК учествува на десет дневната обука за планирање и пишување предлог проекти за ЕУ грантови во период од 14ти до 25ти Август 2023. Обуката е реализирена од „Проефект“ од страна на Зоран Сто ...
Повеќе
Page 1 of 3123